dinsdag 27 september 2011

Kwarkini's en spice-tour

Dinsdag 27 september

Eerst nog even over het diner van gisteravond. Het was weer een tablesharing buffet bij kaarslicht in de buitenlucht. Zeer sfeervol dus. We zaten dit keer aan tafel met een Spaans koppel uit Baskenland (just married) en een koppel uit de UK. Het Spaanse koppel ging al snel naar de kamer (just married) en we hebben heel gezellig zitten kletsen met het Engelse koppel. Hij is al bijna 7 maanden in Tanzania voor zijn studie. Zijn vriendin komt hem de laatste 3 weken gezelschap houden door samen vakantie te vieren. Hij studeerde in Mwanza (aan Lake Victoria) en had de opdracht om de invloeden te bestuderen die ten grondslag liggen aan de verspreiding van HIV. Het is onderdeel van een (sociaal) economische studie. Omdat hij lange tijd in een niet-toeristische gedeelte heeft gewoond heeft hij wel mooie verhalen over de Tanzanianen. Maar goed, terug naar het diner. Ik zal jullie alle gangen besparen maar we waren wel enigszins verrast door het toetje. Naast diverse soorten vers fruit stond er een schaal met ronde balletje met suiker erop. Ze werden `sweet balls` genoemd. “Het lijken wel kwarkini's” zeiden we nog tegen elkaar en proberen er voorzichtig één. Ze zagen er niet allen hetzelfde uit maar ze smaken ook nog eens volledig als kwarkini's!! Wel verrassend om midden in de zomer in Tanzania kwarkini's te eten.

Zo langzamerhand komt het einde van de vakantie dichterbij. Over 2 dagen zijn we weer in Nederland. We hebben gezien dat het in Nederland goed weer is dus is de overgang hopelijk niet zo groot. Hier is het onverminderd warm maar gelukkig wel regelmatig bewolking en zelfs af en toe een heel kort buitje ergens in de omgeving. Wel veel wind dus liggen we nu bij het zwembad in plaats van op het strand.

Vanochtend hebben we een zogenaamde Spice-tour gedaan. Met een taxi zijn we naar een kruidenboerderij gereden alwaar we een uitgebreide uitleg en rondleiding hebben gekregen over allerlei soorten kruiden en fruit die hier verbouwd worden op het vruchtbare Zanzibar. We krijgen allerlei soorten kruiden te ruiken, voelen en proeven. Een ware smaaksensatie: kaneel, curry, lemon gras, vanille, Jack-fruit, bananen, ananas, kruidnagel, peper, chilli peper, sinaasappel, mandarijn, pomelo, papaya, koffie, zuurzak, stervrucht, gember etc..
Aan het einde van de rondleiding gaat er ook nog een jong hulpje de kokospalm in om een aantal kokosnoten voor ons af te snijden die met een grote doffe klap op de grond neerploffen. De noot wordt ter plekke soldaat gemaakt. We drinken het sap en eten het vruchtvlees. Daarnaast krijgen we o.a. nog kruidenthee, koffie, mandarijn, sinaasappel, pomelo, banaan, watermeloen, te proeven. Geweldig interessant en leuk.

Met de taxi gaan we weer terug en schuiven aan voor de lunch. We kiezen dit keer voor spaghetti. De middag zullen we dus maar weer lezend en slapend doorbrengen aan het strand en/of zwembad om de dag met een biertje en/of cocktail en diner af te gaan sluiten. Nog één nacht op Zanzibar. Aan het einde van de middag vertrekken we met de taxi naar het vliegveld. We hebben overdag nog de beschikking over onze kamer dus dat is wel lekker. Morgenavond vliegen we eerst om 19.20 uur naar Dar-Es-Salaam om vervolgens om 22.55 uur te vertrekken naar Schiphol. We hopen donderdag om 7 uur in de ochtend op Schiphol te arriveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten